
	
	

EMA PRESIDIUM RULING 
 
 

 
The EMA Presidium 

 
 

 
in consideration of players who may want to change the member country to which they belong 
from a member country to another member country, has come to the following observations and 
conclusions: 
 
players may want to cease to represent a member country in order to represent another member 
country (hereafter called country transfer); 
 
a country transfer has consequences on both the ranking of the origin country and the destination 
country; 
 
frequent transfers can lead to abuses; 
 
a country transfer should be permitted only for people moving to another country and establishing 
themselves in this country or for people who enjoy citizenship of the destination country; 
 
a player cannot have two EMA numbers, so a member country transfer will result in a change to the 
EMA number of this player; 
 
carry-over of EMA certified tournaments should be permitted in case of country transfer; 
 
The Presidium has come to the following decision: 
 
1. A country transfer for a player is allowed only once per 12-month period. 
 
2. A country transfer is only allowed if the player is: 

a) citizen or resident of the destination member country for which the transfer is required ; 
b) accepted by the destination member country. 

 
3. In case of country transfer, the player will be given an EMA number of the country to which the 

transfer occurs but the player keeps results earned in prior EMA certified tournaments. 
 
4. From the time of the country transfer on, the affected players results are counted towards the 

destination country quota when determining seats for European or world championships. 
 

5. A player may only be granted a quota seat for a tournament by the country for which their EMA 
number was issued. 

 



6. A country may only request an EMA number for players who are either citizens or residents of 
said country. 

 
7. A player may only hold an EMA number from:  

a) their country of citizenship, 
b) their country of residence , or  
c) the EMA Presidium according to §11. 

 
8. Players moving from one country to another are granted a grace period of 12 months in order to 

facilitate the transfer to the national association or federation of the destination country. 
 

9. The EMA Presidium may invalidate an EMA number if the conditions defined in §6 or §7 no 
longer apply and this issue is brought before the Presidium by one member. 

 
10. If an EMA number is invalidated, the affected player needs to contact the correct country to 

regain an EMA number and their results on the ranking. 
 

11. The EMA Presidium may provide a guest EMA number to players who are not members of a 
member country’s national association or federation. 

 
12. Players with a guest EMA number: 

a) are part of the EMA ranking, but do not qualify for seats distributed to the different countries 
via the quota-system ; 

b) count as members of the organizing country when determining tournament weight. 
 

13.  This ruling enters into force immediately and is published on EMA website. 
 
 

On behalf of the European Mahjong Association 
 

Luc Humbert  Tina Christensen Axel Eschenburg  
President Vice President Vice President  

	
	

Adopted on the 24th of July 2018 


